Investering i fremvoksende markeder 2024
Er du interessert i å diversifisere porteføljen din utover amerikanske aksjer og obligasjoner? Investorer kan, og bør, vurdere muligheter i utviklede utenlandske markeder. De som er villige til å ta litt ekstra risiko kan av og til oppnå høyere avkastning i mindre, fremvoksende markeder.
Men hvordan kan amerikanere investere i fremvoksende markeder? Paul Gabrail, vert for showet "Everything Money", anbefaler å investere i en børshandlet fond (ETF) som fokuserer på det landet eller området du ønsker å investere i, eller på fremvoksende markeder generelt. Dette reduserer presset ved å måtte velge enkeltvirksomheter eller land selv.
Fremvoksende markedsobligasjoner kan også gi sterke avkastninger. Franck Bekaert, senioranalytiker i Gimme Credit, forklarte hvorfor han tror på disse nå: "Dersom Fed og Den europeiske sentralbanken fortsetter å senke rentene, vil fremvoksende markedsobligasjoner trolig prestere godt. Lavere renter oppmuntrer til investeringer i risikable aktiva, noe som vil gagne fremvoksende obligationsmarkeder. I tillegg har utstedere av fremvoksende markedsobligasjoner allerede refinansiert mye av gjelden sin, noe som betyr at tilbudet av nye obligasjoner i 2025 forventes å være lavt."
Men hvilke spesifikke land bør investorer vurdere? Her er syv fremvoksende markeder eksperter anbefaler å investere i.
India
Usha Haley, Ph.D., leder for internasjonal business ved Barton School of Business ved Wichita State University, delte sine kriterier for valg av fremvoksende markeder. "Jeg ser etter demokratiske land med store middelklasser og relativt stabile regjeringer, samt frie medier som gir varierte og mangfoldige informasjonskilder," sa hun.
Med det i tankene, anbefalte Haley to markeder. "Jeg anbefaler generelt India eller Vietnam på grunn av sterke fundamentale forhold, høyest forutsatt vekst de neste fem årene, og mangfoldige forsyningskjede-koblinger. India har, spesielt, en økonomi som er relativt uavhengig av Kina," forklarte hun.
Sharon Hayut, administrerende direktør i Magnus Financial Group, pekte også på India som den første muligheten. "IMF spår at India vil bli verdens tredje største økonomi innen 2027, med en vekst på 6,1 % over fem år. Den voksende arbeidsføre befolkningen, produksjonsstøtteordningene som fremmer produksjon og eksport, samt investeringene i infrastruktur og fornybar energi, bidrar til Indias oppgang etter pandemien og vil fortsette med potensialet for at India blir verdens tredje største økonomi innen de neste fem årene," sa hun. "Sektorer å følge med på inkluderer elektronikkproduksjon, kraft, infrastruktur, IT og handel."
Vietnam
Haley er ikke den eneste eksperten som liker Vietnam som et fremvoksende marked. Said Israilov, CFP, en finansplanlegger og formuesrådgiver i Israilov Financial, forklarte: "India og Vietnam har fremstått som klare ledere for økonomisk vekst. Disse økonomiene vil dra nytte av den globale trenden med diversifisering av forsyningskjeder bort fra Kina, en utvikling som har akselerert de siste årene."
Vietnam spesifikt er et marked å følge med på på grunn av sin produksjonskapasitet. "Vietnam har blitt en regional produksjonsmakt. De har en strategisk beliggenhet, lave arbeidskostnader og forretningsvennlige politikk som tiltrekker seg store produsenter som Nike, Samsung, Apple og andre multinasjonale teknologiselskaper og produsenter," sa han.
Malaysia
Mihail Dobrinov, CFA og grunnlegger av Trimon Capital, rapporterte om demografi. Det er langt lettere å vokse en økonomi med en ung, livlig arbeidsstyrke enn med en aldrende befolkning som er sterkt avhengig av statlige ytelser. "De kommende årene vil land som Malaysia, India, Indonesia, Filippinene og Sør-Afrika dra nytte av unge mennesker som entrer arbeidsmarkedet og blir forbrukere og sparere. Den beste sammenligningen her ville være med USA i perioden 1960-1980, da babyboom-generasjonen opplevde den samme dynamikken," sa han. Dobrinov pekte også på stabile institusjoner og økonomiske politikk som drivere for Malaysias vekst de kommende årene, samt en skattestruktur som er vennlig for næringslivet.
Indonesia
Også Dobrinov nevner Indonesia. "Vi tror at vinnerne i vekstracet vil være land som kan generere vekst som er drevet av innenlandsk etterspørsel. Det inkluderer Indonesia, India, Malaysia, Kina, Filippinene, Saudi-Arabia og, i mindre grad, Mexico."
Cliff Ambrose, formuesforvalter og grunnlegger av Apex Wealth, er enig i vurderingen. "Indonesia har en ung befolkning og en voksende middelklasse, som begge bidrar til økt forbruk," sa han.
Argentina
Dobrinov har også øye for Argentina, men han advarer mot risiko. "Argentina er for tiden en interessant sak, med tanke på president Mileis forsøk på å snu årtiers økonomisk mislighold og sette økonomien på stabil grunn. Argentina har skuffet investorer mange ganger tidligere, men hvis de nåværende reformene lykkes, burde det være en bedre vekstbane fremover for landet," sa han.
James Lee, grunnlegger av StratFI, ser også Argentina som et høy-risiko, høy-avkastning marked. "Den hotteste enkeltlands ETF-en akkurat nå er Global X MSCI Argentina ETF (ARGT), som har steget med 49 % i år. Vi er bekymret for ukjente risikoer, men det er fascinerende å se Javier Milei gjennomføre dramatiske regjeringreformer," sa han.
Videre har år med høy inflasjon i Argentina gjort det ekstremt vanskelig å ta opp boliglån for å kjøpe eiendom. Dette har presset eiendomsprisene ned i forhold til leiepriser, noe som gir en mulighet for utenlandske kontantkjøpere.
Tyrkia
Som Dobrinov, fremhever den finansielle eksperten Melanie Musson av InsuranceProviders.com også demografiske trender når det gjelder fremvoksende markeder, og hun pekte på Tyrkia som et lovende marked å følge med på. "Tyrkias økonomi blomstrer akkurat nå, og landets demografi peker mot langsiktig bærekraftig vekst. Ungdomsboomen driver økonomien fremover og skaper industriell utvikling og teknologiske fremskritt," sa hun. "Tyrkias kultur er betydelig forskjellig fra Amerikas, så dette fremvoksende markedet kan tilføre dypere variasjon til porteføljen din. Den amerikanske dollaren går langt i Tyrkia, noe som gjør det til et utmerket tidspunkt å begynne å investere."
Kina
"Undervurder ikke Kina," sa Alexander MacKnight, administrerende direktør i Rimac Capital. "Selv om den politiske risikoen fortsatt er høy, er verdsettelsene på multiyear-bunnivå, og det finnes fortsatt selskaper som BYD som kan konkurrere hardt på global skala."
MacKnight er ikke den eneste analytikeren som advarer investorer mot å avskrive Kina. "Kina ser interessant ut for meg på grunn av all negativiteten rundt det," sa Gabrail. "Jeg eier aksjer i BABA fordi jeg mener frykten har presset prisen ned mer enn grunnleggende forhold skulle ha gjort."
Uansett hvilke fremvoksende markeder som appellerer til deg, ikke legg alle eggene dine i den kurven. Fremvoksende markeder kan tilby bratt vekst — og bratte fall. Politisk usikkerhet blandes med politikkskift og volatile valutaer, som alle skaper uforutsigbare økonomier. Vurder å inkludere fremvoksende markeder i investeringsmiksen din, men hold dem til en liten del av porteføljen din.