Oppdag din investeringsrisikoprofil
Avdekk din sanne investeringsrisikoprofil: Det er ikke hva du tror. Etter å ha gjennomgått en samtale jeg hadde med en finansprofesjonell i 2013, bestemte jeg meg for å ta en ny, grundig gjennomgang av min økonomi. Til min overraskelse oppdaget jeg en betydelig avstand mellom min oppfattede risikotoleranse og realiteten i porteføljen min.
Siden jeg forlot jobben i 2012, har jeg generelt sett på meg selv som en moderat til konservativ investor. Uten en fast inntekt, og med en hjemmeværende ektefelle og to små barn, tenkte jeg det ville være fornuftig å være mer konservativ. Men etter å ha gjennomgått min største skattefordelte pensjonskonto—min rollover IRA—har jeg innsett at jeg har lurt meg selv i nesten ett tiår. Jeg er faktisk en aggressiv risikotaker, kanskje til og med en risikomanisk!
Det er mulig at din sanne investeringsrisikoprofil ikke er hva du tror heller. Du er kanskje mer konservativ eller mer aggressiv enn du innser.
En mer aggressiv investeringsrisikoprofil enn jeg trodde.
Her er oppdelingen av min rollover IRA. Etter å ha forlatt jobben i 2012, ønsket jeg å investere i enkeltaksjer i min 401(k), spesielt innen teknologisektoren, gitt min tro på veksten i denne sektoren mens jeg bodde i San Francisco.
Om du anser deg selv som en moderat til konservativ investor, ville du sannsynligvis ikke allokert 99,88% av pensjonsporteføljen din til aksjer. 100% av de 36,55% jeg har i ETF-er er investert i aksje-fokusert fond som VTI, QQQ og IWM. I en alder av 47 ville en mer typisk allokering kanskje vært en balansert 60/40-splitt mellom aksjer og obligasjoner.
På samme måte ville ikke en moderat til konservativ investor sannsynligvis putte 63,33% av porteføljen sin i enkeltaksjer. Men jeg har konsentrert en betydelig del i store teknologiselskaper som Apple, Google, og Netflix, med ekstra vekting i Tesla, Microsoft, Amazon og Meta.
Det er velkjent at de fleste aktive investorer underpresterer sammenlignet med passive indeksstrategier, men porteføljen min er tungt vektet mot disse enkeltposisjonene på grunn av tro og stahet.
Å tåle høyere volatilitet.
Ingen moderat til konservativ investor ville sannsynligvis allokert 68% av pensjonsporteføljen sin til teknologiske aksjer, med resten i S&P 500. Volatiliteten til en slik portefølje er intens. Men jeg har vært en forkjemper for vekstaksjer over utbytteaksjer siden starten av Financial Samurai, og jeg liker å gjøre hva jeg sier.
Hvis jeg var en finansiell rådgiver som håndterte denne porteføljen for en kunde i min demografiske gruppe, ville jeg kanskje blitt fyret for lenge siden—denne allokeringen kunne lett gitt klienten min en serie med mini-hjerteinfarkt i løpet av årene.
Ta for eksempel starten av 2020. Fra 31. januar til 31. mars falt porteføljen fra $675,000 til $546,000, noe som utgjorde en nesten 20% nedgang. Rundt midten av mars 2020, midt i frykten, publiserte jeg et innlegg med tittelen Hvordan forutsi aksjemarkedet som Nostradamus, der jeg oppfordret leserne til å holde seg rolige og kjøpe mer. Men siden dette er en rollover IRA, kunne jeg ikke legge til mer penger for å utnytte nedgangen, så pengene gikk i mine skattepliktige porteføljer.
Deretter, mellom 31. desember 2021 og 30. juni 2022, opplevde porteføljen en annen bratt nedgang, fra $1,115,000 til $828,000—et tap på 26%. Etter hvert som den dollarbeløpet av tapene vokste, begynte jeg å stille spørsmål ved den utrettelige innsatsen for å jobbe.
Når jeg ser på artiklene mine relatert til investeringer skrevet under tough times, merker jeg at mange er utformet for å gi psykologisk støtte—både til leserne mine og meg selv— for å hjelpe oss å holde ut gjennom nedgangene. Disse artiklene oppmuntrer til å holde seg på kurs i håp om lysere dager i fremtiden.
Din investor tankegang spiller deg triks.
Du er sannsynligvis ikke så risikabel eller konservativ som du tror. Dette økonomiske blinde punktet kan forbli skjult i årevis, til og med tiår, uten en ærlig samtale med en betrodd rådgiver eller finansprofesjonell.
Mine foreldre og venner har ikke et fullstendig bilde av hvordan jeg investerer vår totale nettoverdi; bare min ektefelle vet. Selv om hun ikke kjenner nettoverdi-allokeringen i detalj. Som mange par overlater hun investeringen til meg og fokuserer på alle de andre oppgavene i familien vår.
Dessverre, etter hvert som nettoverdien din blir mer kompleks, blir arbeidsmengden som kreves for å håndtere den også mer omfattende. Dette er grunnen til at mange personer med høy nettoformue overlater investeringsoppgavene sine til noen andre.
Hvorfor investeringene dine kanskje ikke stemmer overens med risikotoleransen din.
La oss gjennomgå fem grunner til at investeringsporteføljen din kan være dårlig tilpasset risikotoleransen din.
1) Eiendelsdrift over tid.
Uten regelmessige økonomiske sjekkpunkter er det sannsynlig at eiendelsallokeringen din vil forskyve seg over tid. Men sinnet ditt har en tendens til å forankre seg til den innledende eiendelsallokeringen altfor lenge.
For eksempel, tilbake i 2012 var over 80% av min rollover IRA i en indeksfond. Likevel, på grunn av fremveksten av teknologiselskaper, har den prosentandelen nå falt til 36,55%. Når jeg ser tilbake på et par investeringsinnlegg, skrev jeg at jeg har omtrent 70% av investeringene mine i indeksfond fordi jeg ikke korrekt vurderte forskyvningen.
2) Feilaktig hukommelse om hva du eier eller hva du har gjort.
Med mindre det å håndtere økonomi er jobben din, kan det være lett å glemme hva du har investert i eller solgt. Over tid kan du til og med feilhukommere hvor mye du faktisk tjente eller tapte. Revisjonshistorie er en kraftig mestringsmekanisme som hjelper deg med å takle dårlige tap, slik at du kan fortsette å investere. Hvor ofte tror du du har X beløp i én posisjon, bare for å oppdage at det er annerledes? Det skjer hele tiden.
3) Bli mer emosjonell under nedgangstider.
Det er lett å føle seg som en vinner når markedene er sterke. Men når de faller, kan følelser flamme opp, og få deg til å panikk. I stedet for å se nedgangene som naturlige, har du en tendens til å forutsi tap til det føles som om du kan miste alt.
Først etter å ha opplevd betydelige tap i minst to bjarmarkets, vil du virkelig forstå risikotoleransen din. Det er altfor lett å overvurdere hvor mye risiko du er komfortabel med.
4) Være overdrevent optimistisk med fremtiden.
Hvis du er som meg, liker du å se på den lyse siden i suboptimale situasjoner. Men denne optimismen kan føre til en mer aggressiv eiendelsallokering enn det den økonomiske realiteten din kan bære.
Du kan bli fristet til å tenke: “Hvis Sam er villig til å gå 99,88% i aksjer i pensjonsporteføljen sin, hvorfor burde ikke jeg?” Men her er det en enkle grunnen: du er ikke meg. Jeg ville aldri ta investeringsråd på impuls.
Jeg behandler min rollover IRA, 401(k), SEP IRA, og Solo 401(k) som «morsomme penger» fordi de ikke kan berøres før jeg er 60. Mens jeg maksimerer bidragene, har jeg fokusert på å bygge en betydelig portefølje etter skatt for økonomisk uavhengighet. Det er de skattepliktige investeringene som genererer brukbar passiv inntekt for å hjelpe til med å finansiere vår livsstil.
Mer info som kan forklare hvorfor du ikke burde investere som meg:
- Å vokse opp omgitt av fattigdom: Å vokse opp i Zambia og Malaysia på slutten av 70-tallet og 80-tallet, og senere oppleve fattigdom i India, hadde en dyp påvirkning på meg. Å se hvordan livet er med lite, fikk meg til å begynne å se på økonomiske gevinster som bonuser. Med dette perspektivet behandler jeg ofte penger som om det ikke er helt ekte, noe som gjør meg mer villig til å ta risiko.
- En tragisk lære i dødelighet: Da jeg var 13, mistet jeg en 15-åring venn i en bilulykke. Dette tapet gjorde at jeg følte at hvert år jeg lever etter 15, er en bonus. Med dette perspektivet har jeg følt meg drevet til å gå for det med nesten hver investeringsmulighet eller lignende.
- Konstant gevinst på lotto: Som en Gen Xer, husker jeg klart livet før Internett. Aldri i mine villeste drømmer trodde jeg jeg ville kunne tjene penger online. Som et resultat kjennes nesten all nettinntekt som penger fra huset, som for det meste blir reinvestert.
5) Være overdrevent pessimistisk om fremtiden.
På den andre siden har noen mennesker en permanent pessimistisk syn på fremtiden. I stedet for å evaluere situasjoner objektivt, ser de en krise rundt hver hjørne—ofte basert på tidligere erfaringer eller til og med barndomstraumer.
Med denne dypt forankrede pessimismen holder de kanskje på for mye kontanter for lenge av sikkerhetsgrunner. Selv når trafikknivåene indikerer sterk økonomisk aktivitet, vil de se det som en flyktig illusjon og nøle med å kjøpe et hus. Og selv om S&P 500 er opp 25%, vil de tro at en bjarmark er nært forestående.
Samtidig som pessimistene av og til vil få rett, vil de som holder penger og shorter sannsynligvis underprestere de som fortsetter dollar-cost averaging gjennom markedssykluser.
Kjenn din virkelige risikotoleranse for investering.
Når jeg ser over porteføljen min, er det klart at jeg er en aggressiv investor. Jeg aksepterer høyere risiko med forståelsen av at nedganger vil ramme meg som en stein som ruller nedover bakken. Men over tid har jeg kommet til å akseptere disse større tapene som en del av investeringsprisen. Dessuten lider jeg av investerings-FOMO, den vanskeligste formen for FOMO som kan ramme en med økonomisk bakgrunn.
Det handler ikke bare om aggressive aksjeallokeringer; min tilnærming til eiendomsinvestering kan være enda mer aggressiv. Fra å ta opp et boliglån på $1,2 millioner som 28-åring sent i 2004 (i tillegg til et boliglån på $464,000 i 2003) til et boliglån på $1,6 millioner i midten av 2020 under pandemien, har jeg aggressivt investert i nesten alle eiendomsforslag som virker attraktive.
Å selge noe egenkapital i 2023 for å kjøpe et nytt hus kontant var min måte å justere risikoen på. I ettertid burde jeg imidlertid ha utnyttet mer, gitt hvor aksjene fortsatte å stige!
Hvis du ikke har grundig gjennomgått investeringene dine det siste året, er sjansen stor for at du ikke investerer så konservativt eller aggressivt som du tror. Gjør en dypdykk i helgen eller få en second opinion. Jeg tror du vil bli overrasket over det du oppdager gitt den massive oppgangen i aksjer siden 2022.
Ta på deg mer risiko med private AI-selskaper.
I dag tar jeg mer risiko ved å investere i selskaper innen kunstig intelligens. Jeg er optimistisk med tanke på AI’s potensiale for å øke arbeidseffektiviteten. For eksempel trenger jeg ikke lenger å bruke tiden til min far eller min kone for å gjennomgå innleggene mine flere ganger i uken.
Likevel er jeg også bekymret for virkningen AI vil ha på jobbmulighetene for barna våre. I hvert nabolag jeg flytter til, ser jeg unge folk i 20- og 30-årene som bor med foreldrene sine fordi de sliter med å finne godt betalte jobber. AI vil bare gjøre det enda vanskeligere å sikre gode ansettelser i fremtiden.
Gitt at jeg ikke har direkte involvering i AI-feltet, er det logisk å investere i AI-selskaper gjennom et åpent venturefond. Mye av min rollover IRA er investert i de samme teknologiselskapene som avslo meg i 2012 da jeg søkte jobber for å oppfylle kravene til arbeidsledighetstrygd. Nå tar jeg den samme tilnærmingen med AI.
Hvis jeg ikke kan bli ansatt av et AI-selskap, vil jeg investere i dem og la ansatte jobbe for meg! Her er til å kjøpe neste dipp— for vår økonomiske fremtid og våre barns.
Investorer, hvor godt reflekterer din nåværende portefølje risikotoleransen din? Tror du det er en diskrepans mellom hvor risikosky eller risikovillig du er og dine faktiske investeringer? Hvis investeringene dine ikke samsvarer med risikotoleransen din, hva ligger bak inkonsistensen? Og vil du justere kursen for bedre å samsvare med målene dine, eller la den nåværende strategien fortsette å gjelde?
En måte å investere i private vekstselskaper.
Sjekk ut Fundrise venture capital-produktet, som investerer i følgende fem sektorer:
- Kunstig intelligens og maskinlæring
- Moderne datainfrastruktur
- Utviklingsoperasjoner (DevOps)
- Finansiell teknologi (FinTech)
- Eiendom og eiendomsteknologi (PropTech)
Investeringsminimumet er også bare $10. De fleste venturekapitalfond har et minimum på $250,000+. I tillegg kan du se hva produktet holder før du bestemmer deg for å investere og hvor mye.
Jeg har investert $150,000 i Fundrise Venture så langt, og Fundrise er en langvarig sponsor av Financial Samurai.
Få en gratis finansiell konsultasjon og et gavekort på $100.
Hvis du har over $250,000 i investerbare eiendeler, planlegg en gratis konsultasjon med en Empower finansproff her. Fullfør to videokonsultasjoner før 30. november 2024, og du vil motta et gratis Visa gavekort på $100. Det er ingen forpliktelse til å bruke tjenestene deres etterpå.
Med en ny president er det en god idé å ta et økonomisk sjekkpunkt for å se om du er riktig posisjonert. Små justeringer i dag kan bety betydelige økonomiske forskjeller i fremtiden.
Uttalelsen gis deg av Financial Samurai («Promoter») som har inngått en skriftlig henvisningsavtale med Empower Advisory Group, LLC («EAG»). Klikk her for å lære mer. Avdekke din investeringsrisikoprofil er et originalinnlegg av Financial Samurai. Alle rettigheter forbeholdt.